Wat zijn mijn taken

Wat zijn mijn taken

Toekomst van de Jeugd! Nu ben ik zelf vader van twee kinderen en voed ze op naar beste kunnen. Wanneer ik dan kijk naar mijn acties blijkt het altijd moeilijk als er anderen in betrokken zijn. Ga ik met ze het bos in, dan kan ik een 100% bevredigende opvoeding geven, (let op: ‘ik’ ben tevreden) maar gaan ze bij de buurjongen aan de spelcomputer dan is er geen controle meer. Hier zie ik mijn taak om dus naast de makkies in de natuur ook de ongemakies van het spelen bij de buurjongen een plek te geven. Ik wil dat ze snappen, en dat is niet makkelijk, wat die virtuele wereld is, zonder dit nu elke dag te moeten uitleggen. Thuis bieden we zoveel andere zaken aan dat ze veelal knutselen, tekenen, verkleden en voeren we uitdagende gesprekken.

Op grote schaal heb ik mij tussen 2005 en 2011 ingezet om een programma op te zetten waarin we kinderen via de scholen in contact brengen met de natuur. Groen professionals die worden getraind om hun eigen passie over te dragen op kinderen.Zij nemen een schoolklas gedurende een heel jaar 3 keer een hele dag mee naar buiten om daar via het hoofd, hart en handen een zaadje voor de toekomst te planten. Anders gesteld, doordat 70% van onze kinderen niet meer in de natuur spelen zou het maar zo kunnen dat deze meerderheid straks de interesse gaat verliezen in de bron van hun herkomst; de natuur!

Wanneer ik de kans heb, neem ik ook graag leiders en beslissers op sleeptouw de natuur in, telkens met als doel het besef dat we kijken naar de bron waardoor wij gevormd zijn.

Als we de tijd hebben werk ik dan aan de persoonlijke relatie die deze mensen hebben met de natuur tijdens hun eigen jeugd. Hier waren niet cognitieve vormkrachten aan het werk die talenten deden groeien. Iemand die goed kan observeren kan maar zo een functie hebben in een grote maatschappij waar dit niet gevraagd is, maar blijkt dat dit juist een competentie is die er toe doet. Met dit werk vanuit de oogwaarschijnlijk onzichtbare wereld hoop ik bewustzijn te genereren in alle lagen van de bevolking, van kind tot grote directeur. Feeling houden met deze verschillende lagen van onze leefwereld is voor mij een voorwaarde om echt bezield mijn werk te doen.